videnskab af hår: hårvækst cyklus & hvordan hår værker

Hår er langt mere kompleks end det ser ud på overfladen. Vi ved alle, at det ikke kun spiller en afgørende rolle i udseendet af både mænd og kvinder, men det hjælper også til at overføre sensorisk information samt skabe identifikation køn.

Ved uge 22, et udviklende foster har alle sine hårsækkene dannet. På dette stadium af liv der er omkring 5 millioner hårsækkene på kroppen. Der er i alt en million på hovedet, med et hundrede tusinde af disse follikler bosiddende på hovedbunden. Det er det største antal hårsækkene et menneske nogensinde vil have, da vi ikke skabe nye hårsække når som helst i løbet af vores liv.

De fleste mennesker vil bemærke, at tætheden af ​​hovedbunden hår er reduceret som de vokser fra barn til voksen. Årsagen: Vores hovedbund ekspandere som vi vokser.

Hår har to forskellige strukturer – først, follicle selv, som er placeret i huden, og det andet, akslen, hvilket er, hvad er synlig over hovedbunden.

Hårsækken er en tunnel-lignende segment af epidermis, der strækker sig ned i dermis. Strukturen indeholder flere lag, der alle har separate funktioner. Ved foden af ​​folliklen er papilla, som indeholder kapillærer eller små blodkar, der puster cellerne. Den levende del af håret er selve bunddelen omkring papilla, kaldet pæren. Cellerne i pæren opdele hver 23 til 72 timer, bemærkelsesværdigt hurtigere end nogen anden celle i kroppen.

To skeder, en indre og ydre kappe, omgiver folliklen. Disse strukturer beskytte og danne voksende hår akslen. Den indre kappe følger håret og slutter under åbningen af ​​en sebaceous (olie) kirtel, og undertiden en apokrine (duft) kirtel. Den ydre kappe fortsætter hele vejen op til kirtlen. En muskel kaldes en erector pili musklen tillægger under kirtel til et fibrøst lag omkring den ydre kappe. Når denne muskel kontrakter, det forårsager håret til at stå op, som også forårsager talgkirtelaktivitet til at udskille olie.

Den Talgkirtel er afgørende, fordi den producerer sebum, som plejer håret og huden. Efter puberteten vores krop producerer mere talg, men som vi alder vi begynder at gøre mindre sebum. Kvinder har langt mindre talgproduktion end mænd gør som de bliver ældre.