trombocytose

Trombocytose er en sygdom, hvor kroppen producerer for mange blodplader (trombocytter), som spiller en vigtig rolle i blodpropper. Lidelsen kaldes reaktiv trombocytose eller sekundær thrombocytæmi når det er forårsaget af en underliggende tilstand, såsom en infektion.

Trombocytose (Throm-Boe-sie-TOE-sis) kan også, mindre almindeligt, være forårsaget af en blod og knoglemarv sygdom. Når forårsaget af en knoglemarvstransplantation lidelse, er trombocytose kaldes autonome, primær eller væsentlige trombocytose eller essentiel thrombocythemi.

Din læge kan opdage trombocytose i rutinemæssige blod testresultater, der viser en høj blodplader niveau. Hvis din blodprøve viser trombocytose, er det vigtigt at afgøre, om det er reaktiv trombocytose eller hvis du har væsentlige thrombocythemi, som er mere tilbøjelige til at forårsage blodpropper.

Reaktiv trombocytose sjældent giver symptomer. Oftere, tegn og symptomer vedrører den underliggende tilstand. Hvis der opstår symptomer på reaktiv trombocytose, kan de medregne

Fordi trombocytose er ikke sandsynligt, at forårsage symptomer, vil du sandsynligvis ikke ved, du har den betingelse, medmindre en rutinemæssig blodprøve afslører en højere end normalt antal blodplader. Hvis dine blodprøveresultater viser en høj trombocyttal, vil lægen forsøge at fastslå årsagen.

Knoglemarv – svampet væv inde i dine knogler – indeholder stamceller, der kan blive røde blodlegemer, hvide blodlegemer eller blodplader (trombocytter). Blodplader holde sammen, hjælper blodet til at danne en blodprop, der stopper blødning, når du skader et blodkar, som når du får en nedskæring. En normal blodpladetælling varierer fra 150.000 til 450.000 blodplader pr mikroliter blod.

Hvis du har trombocytose forårsaget af en knoglemarvstransplantation lidelse (essentiel thrombocythemi), din knoglemarv overproducerer de celler, der danner blodplader (megakaryocytter), frigiver for mange blodplader i dit blod. I afgørende thrombocythemi, er der en langt større risiko for koagulation eller blødningskomplikationer. Derfor, hvis dit blod testresultater viser en høj trombocyttal, er det vigtigt for din læge at afgøre, om du har essentiel thrombocythemi eller reaktiv trombocytose.

Hvornår skal se en læge

Hvad du kan gøre

Reaktive Trombocytose årsager omfatter

Medicin, der kan forårsage reaktiv trombocytose omfatter

Hvad de kan forvente fra din læge

Det er sandsynligt, at en rutinemæssig blodprøve viser en høj trombocyttal vil være din første tegn på, at du har trombocytose.

Ud over at tage din sygehistorie, undersøge dig fysisk og kører tests, kan din læge bede dig om faktorer, der kan påvirke dine blodplader, såsom nogen seneste kirurgiske procedurer, blodtransfusioner eller infektioner. Du kan blive henvist til en læge, der har specialiseret sig i blodsygdomme (hematologist).

Lægen vil kigge efter, hvad der forårsager din høje trombocyttal, herunder bestemmelse af, om det er reaktiv trombocytose grund af en underliggende tilstand, eller om der ikke er nogen åbenbar årsag, som kunne tyde på væsentlige thrombocythemi eller en anden knoglemarv uorden.

Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at blive klar, og at vide, hvad de kan forvente fra din læge.

For trombocytose, at nogle grundlæggende spørgsmål spørge indeholde

Tøv ikke med at spørge andre spørgsmål, der opstår for dig under din udnævnelse.

Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål, såsom

Du kan finde ud af du har trombocytose gennem en af ​​følgende test

Fordi en række betingelser kan forårsage en midlertidig stigning i dit blodpladetal, din læge vil sandsynligvis gentage blodprøver for at se, om din trombocyttallet er fortsat høj over tid.

En normalområdet for blodplader er 150.000 til 450.000 blodplader pr mikroliter blod. Hvis dit blod count er over 450.000, vil din læge sandsynligvis kigge efter en underliggende tilstand. I de fleste tilfælde tegn og symptomer på den underliggende tilstand hjælpe guide diagnosen. Din læge kan også

Behandling for reaktiv trombocytose er rettet mod den underliggende årsag. Hvis en nylig operation eller en skade, der forårsagede betydelig blodtab er årsagen, kan din forhøjede blodpladetal ikke længe. Hvis årsagen er en kronisk infektion eller en inflammatorisk sygdom, kan din blodpladetal forblive høj, indtil tilstanden er bragt under kontrol. I de fleste tilfælde vil dit blodpladetal vende tilbage til normal efter den underliggende årsag er løst.

Hvis du har reaktiv trombocytose, er det usandsynligt, at du får brug for medicin eller en medicinsk procedure til at sænke din blodpladetal. Det er også usandsynligt, at du vil opleve blodpropper eller blødning.

Fjernelse af milten (splenektomi) kan forårsage livslang trombocytose, men du er usandsynligt at har brug for behandling.

besøge din læge