symptomer og årsager – West Nile-virus

De fleste mennesker smittet med West Nile-virus har nogen tegn eller symptomer.

Symptomer

Årsager

Omkring 20 procent af mennesker udvikler en mild infektion kaldet West Nile feber. Almindelige tegn og symptomer omfatter

På mindre end 1 procent af inficerede mennesker, virus forårsager en alvorlig neurologisk infektion, herunder hjernebetændelse (encephalitis) og de membraner, der omgiver hjernen og rygmarven (meningitis).

West Nile-virus transmission cyklus

Tegn og symptomer på neurologiske infektioner omfatter

West Nile-virus transmission cyklus

Tegn og symptomer på West Nile feber normalt vare et par dage, men tegn og symptomer på hjernebetændelse eller meningitis kan blive hængende i uger eller måneder. Visse neurologiske effekter, såsom muskelsvaghed, kan være permanent.

Risikofaktorer

Milde symptomer på West Nile feber forsvinder sædvanligvis på egen hånd. For tegn eller symptomer på alvorlig infektion, såsom svær hovedpine, en stiv nakke, desorientering eller forvirring, søge lægehjælp med det samme. En alvorlig infektion kræver generelt hospitalsindlæggelse.

Når en myg bider en inficeret fugl, den virus ind myg blodbanen og til sidst flytter ind sine spytkirtler. Når en inficeret myg bider et dyr eller et menneske (vært), er den virus, passerede i værtens blodbane, hvor det kan forårsage alvorlig sygdom.

Typisk West Nile virus spredes til mennesker og dyr via inficerede myg. Myg bliver smittet, når de lever af smittede fugle. Du kan ikke blive smittet fra afslappet kontakt med en inficeret person eller dyr.

De fleste West Nile virus infektioner forekomme under varmt vejr, når myggene er aktive. Inkubationstiden – perioden mellem, når du er bidt af en inficeret myg og fremkomsten af ​​tegn og symptomer på sygdommen – spænder fra to til 14 dage.

West Nile virus er sket i Afrika, Asien, Europa og Mellemøsten. Det viste sig i USA i sommeren 1999, og siden da er blevet rapporteret i hver stat undtagen Hawaii og Alaska, samt i Canada.

I enkelte tilfælde kan West Nile virus har spredt gennem andre ruter, herunder organtransplantation og blodtransfusion. Imidlertid er bloddonorer screenes for virus, væsentligt reducerer risikoen for infektion fra blodtransfusioner.

Der har også været rapporter om eventuel overførsel af virus fra mor til barn under graviditet eller amning eller udsættelse for virus i et laboratorium, men disse er sjældne og ikke endeligt bekræftet.

De fleste tilfælde af West Nile-virus i USA forekommer juni til september. Sager er blevet rapporteret i alle 48 lavere stater.

Selv hvis du er smittet, din risiko for at udvikle en alvorlig West Nile virus sygdom er meget lille – mindre end 1 procent af mennesker, der er smittet bliver alvorligt syg. Og de fleste mennesker, der bliver syge komme sig helt. Du er mere tilbøjelige til at udvikle en alvorlig eller dødelig infektion baseret på