symptomer og årsager – tyktarmskræft

En ændring i dine afføringsvaner, herunder diarré eller forstoppelse eller en ændring i konsistensen af ​​din afføring, der varer længere end fire uger; Rektal blødning eller blod i afføringen, Vedvarende abdominal ubehag, såsom kramper, gas eller smerte; En følelse at din tarm ikke tømmes helt, svaghed eller træthed; Uforklarlig vægttab

Symptomer

Årsager

Tyktarmskræft

Tyktarmskræft

Tegn og symptomer på tyktarmskræft omfatter

Mange mennesker med tyktarmskræft oplever ingen symptomer i de tidlige stadier af sygdommen. Når symptomer opstår, vil de sandsynligvis variere, afhængigt af kræft størrelse og placering i din tyktarm.

Hvis du bemærker nogen symptomer på tyktarmskræft, såsom blod i afføringen eller en vedvarende ændring i afføringsvaner, lave en aftale med din læge.

Risikofaktorer

Tal med din læge om, hvornår du skal begynde screening for tyktarmskræft. Retningslinjer anbefaler generelt, at tyktarmskræft screeninger begynder i en alder af 50. Din læge kan anbefale hyppigere eller tidligere screening, hvis du har andre risikofaktorer, såsom en familie historie af sygdommen.

Tyktarmskræft kan forekomme i nogen del af tyktarmen. En undersøgelse af hele din kolon ved hjælp af en lang, fleksibel slange udstyret med et kamera (koloskopi) er en måde at opdage tyktarmskræft.

I de fleste tilfælde er det ikke klart, hvad der forårsager tyktarmskræft. Læger ved, at tyktarmskræft opstår, når raske celler i tyktarmen udvikle fejl i deres DNA.

Sunde celler vokser og deler på en ordentlig måde at holde din krop fungerer normalt. Men når en celles DNA er beskadiget, og bliver til cancerceller, celler fortsætter med at dele sig – selv når nye celler ikke er nødvendige. Efterhånden som cellerne akkumulerer, danner de en tumor.

Med tiden kan kræftcellerne vokse til at invadere og ødelægge normalt væv i nærheden. Og kræftceller kan rejse til andre dele af kroppen.

Arvelige genmutationer, der øger risikoen for tyktarmskræft kan ledes gennem familier, men disse nedarvede gener er forbundet med kun en lille procentdel af coloncancer. Arvelige genmutationer ikke gør kræft uundgåelig, men de kan øge en persons risiko for kræft betydeligt.

De mest almindelige former for arvelige tyktarmskræft syndromer er

FAP, HNPCC og andre, sjældnere arvet kan påvises kolon cancer syndromer gennem gentest. Hvis du er bekymret for din families historie tyktarmskræft, så tal med din læge om, om din families historie antyder du har risiko for disse betingelser.

Undersøgelser af store grupper af mennesker har vist en association mellem en typisk vestlig kost og en øget risiko for tyktarmskræft. En typisk vestlig kost har et højt fedtindhold og lavt fiberindhold.

Når folk flytter fra områder, hvor den typiske kost har et lavt fedtindhold og højt fiberindhold til områder, hvor det typisk vestlig kost er mest almindelige, er risikoen for colon cancer hos disse mennesker stiger betydeligt. Det er ikke klart, hvorfor dette sker, men forskerne studerer, om en højt fedtindhold, lav-fiber kost påvirker mikrober, der lever i tyktarmen eller forårsager underliggende betændelse, der kan bidrage til kræftrisiko. Dette er et område med aktiv undersøgelse og forskning er i gang.

Faktorer, der kan øge din risiko for tyktarmskræft omfatter

Colon cancer; Tyktarmskræft, Tyktarmskræft kan forekomme i nogen del af tyktarmen. En undersøgelse af hele din kolon ved hjælp af en lang, fleksibel slange udstyret med et kamera (koloskopi) er en måde at opdage tyktarmskræft.

HNPCC (HNPCC). HNPCC, også kaldet Lynch syndrom, øger risikoen for coloncancer og andre kræftformer. Mennesker med HNPCC tendens til at udvikle tyktarmskræft før alder 50.; familiær adenomatøs polypose (FAP). FAP er en sjælden lidelse, der får dig til at udvikle tusindvis af polypper i foringen af ​​din tyktarm og endetarm. Mennesker med ubehandlet FAP har en stærkt øget risiko for at udvikle tyktarmskræft før alder 40.

Ældre alder. Det store flertal af mennesker diagnosticeret med tyktarmskræft er ældre end 50. Tyktarmskræft kan forekomme hos yngre mennesker, men det sker langt mindre hyppigt;. Afrikansk-amerikanske løb. Afrikansk-amerikanere har en større risiko for tyktarmskræft end gøre folk af andre racer;. En personlig historie om kolorektal cancer eller polypper. Hvis du allerede har haft tyktarmskræft eller adenomatøs polypose, har du en større risiko for tyktarmskræft i fremtiden;. Inflammatoriske tarm betingelser. Kroniske inflammatoriske sygdomme i tyktarmen, såsom colitis ulcerosa og Crohns sygdom, kan øge din risiko for tyktarmskræft,. Arvelige syndromer, der øger tyktarmskræft risiko. Genetiske syndromer passerede gennem generationer af din familie kan øge din risiko for tyktarmskræft. Disse syndromer inkluderer familiær adenomatøs polypose og HNPCC, som også er kendt som Lynch syndrom;. Familieanamnese med tyktarmskræft. Du er mere tilbøjelige til at udvikle tyktarmskræft, hvis du har en forælder, søskende eller barn med sygdommen. Hvis mere end ét familiemedlem har tyktarmskræft eller endetarmskræft, din risiko er endnu større,. Low-fiber, fedtrig kost. Coloncancer og rektal cancer kan være forbundet med en kost lavt fiberindhold og højt indhold af fedt og kalorier. Forskning på dette område har haft blandede resultater. Nogle undersøgelser har fundet en øget risiko for tyktarmskræft i mennesker, der spiser kost højt i rødt kød og forarbejdet kød,. En stillesiddende livsstil. Hvis du er inaktiv, er du mere tilbøjelige til at udvikle tyktarmskræft. Kom regelmæssig fysisk aktivitet kan reducere din risiko for tyktarmskræft,. Diabetes. Mennesker med diabetes og insulinresistens kan have en øget risiko for tyktarmskræft,. Fedme. Folk, der er overvægtige har en øget risiko for tyktarmskræft og en forøget risiko for at dø af tyktarmskræft sammenlignet med personer betragtes som normale vægt. Rygning. Mennesker, der ryger, kan have en øget risiko for tyktarmskræft,. Alkohol. Hyppig brug af alkohol kan øge din risiko for tyktarmskræft,. Strålebehandling for kræft. Strålebehandling rettet mod maven til at behandle tidligere kræft kan øge risikoen for tyktarmskræft.