symptomer og årsager – kronisk myeloid leukæmi

Symptomer

Årsager

Hvordan Philadelphia kromosom formularer

Hvordan Philadelphia kromosom formularer

Tegn og symptomer på kronisk myeloid leukæmi kan omfatte

Kronisk myeloid leukæmi er ikke altid afslører sig selv med tydelige tegn og symptomer i den tidlige fase. Det er muligt at leve med kronisk myeloid leukæmi i måneder eller år uden at vide det.

Fordi mennesker med kronisk myeloid leukæmi tendens til at reagere bedre på behandling, når den er startet tidligt, lave en aftale med din læge, hvis du har nogen vedvarende tegn eller symptomer, der bekymrer dig.

En unormal kromosom kaldet Philadelphia-kromosomet er forbundet med kronisk myeloid leukæmi. Dine celler indeholder hver 23 par kromosomer, der er lavet af DNA og holder instruktionerne for hver celle i din krop. Philadelphia-kromosomet formularer, når kromosom 9 og kromosom 22 pause og udveksle portioner. Dette skaber en unormalt lille kromosom 22 og en ny kombination af instruktioner til dine celler, der kan føre til udviklingen af ​​kronisk myeloid leukæmi.

Kronisk myeloid leukæmi opstår, når noget går galt i generne på dine blodlegemer. Det er ikke klart, hvad der oprindeligt sæt off denne proces, men lægerne har opdaget, hvordan det skrider til kronisk myeloid leukæmi.

Humane celler indeholder normalt 23 par kromosomer. Disse kromosomer hold DNA, der indeholder instruktioner (gener), der styrer cellerne i din krop. Hos mennesker med kronisk myeloid leukæmi, kromosomerne i blodlegemerne bytte sektioner med hinanden. En del af kromosom 9 switche steder med en del af kromosom 22, hvilket skaber en ekstra-kort kromosom 22 og en ekstra lang kromosom 9.

Den ekstra-kort kromosom 22 kaldes Philadelphia-kromosomet, opkaldt efter den by, hvor det blev opdaget. Philadelphia-kromosomet er til stede i blodceller af 90 procent af mennesker med kronisk myeloid leukæmi.

Philadelphia-kromosomet skaber et nyt gen. Gener fra kromosom 9 kombinere med gener fra kromosom 22 for at oprette en ny gen kaldet BCR-ABL. BCR-ABL-genet indeholder instruktioner, der fortæller den unormale blodlegemer til at producere for meget af et protein kaldet tyrosinkinase. Tyrosin kinase fremmer kræft ved at lade visse blodlegemer til at vokse ud af kontrol.

Din blodlegemer oprindelse i knoglemarven, en svampet materiale inde i dine knogler. Når din knoglemarv fungerer normalt, den producerer umodne celler (blod stamceller) på en kontrolleret måde. Disse celler derefter modnes og specialisere i de forskellige typer af blodlegemer, der cirkulerer i kroppen – røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader.

Ved kronisk myeloid leukæmi, er denne proces ikke korrekt. Tyrosinkinasen forårsaget af BCR-ABL-genet forårsager for mange hvide blodlegemer. De fleste eller alle disse celler indeholder det unormale Philadelphia-kromosomet. De syge hvide blodlegemer ikke vokse og dø som normale celler. De syge hvide blodlegemer opbygge i stort antal, fortrængning sunde blodlegemer og skader knoglemarven.

Faktorer, der øger risikoen for kronisk myeloid leukæmi

Risikofaktorer

Komplikationer

Det kromosom-mutation, der fører til kronisk myeloid leukæmi er ikke gået fra forældre til afkom. Denne mutation menes at være erhvervet, hvilket betyder at det udvikler sig efter fødslen.

Kronisk myeloid leukæmi (CML) kan forårsage en række komplikationer, herunder