symptomer og årsager – KOL

Symptomer

Årsager

Emfysem

Emfysem

KOL symptomer ofte ikke vises, før betydelig lungeskade er sket, og de forværres normalt over tid, især hvis rygning eksponering fortsætter. For kronisk bronkitis, det vigtigste symptom er en daglig hoste og slim (sputum) produktionen i mindst tre måneder om året i to år i træk.

Andre tegn og symptomer på KOL kan omfatte

Mennesker med KOL er også tilbøjelige til at opleve episoder kaldet eksacerbationer, hvorunder deres symptomer bliver værre end normalt dag til dag variation og varer ved i mindst flere dage.

Den vigtigste årsag til KOL i de udviklede lande er tobaksrygning. I udviklingslandene, KOL optræder ofte i mennesker, der udsættes for røg fra brændende brændstof til madlavning og opvarmning i dårligt ventilerede hjem.

Kun omkring 20 til 30 procent af kroniske rygere kan udvikle klinisk tilsyneladende KOL, selv om mange rygere med lange ryger historier kan udvikle nedsat lungefunktion. Nogle rygere udvikler mindre almindelige lungesygdomme. De kan være fejldiagnosticeret som havende COPD, indtil en mere grundig evaluering udføres.

Air rejser ned din luftrør (trachea) og ned i lungerne gennem to store rør (bronkier). Inde dine lunger, disse rør opdele mange gange – ligesom grenene på et træ – i mange mindre rør (bronkioler), der ender i klynger af bittesmå luftsække (alveoler).

De luftsække har meget tynde vægge fulde af små blodkar (kapillærer). Ilten i luften, du indånder passerer ind i disse blodkar og kommer ind i blodbanen. Samtidig, kuldioxid – en gas, der er et affaldsprodukt af stofskiftet – udåndes.

Dine lunger stole på den naturlige elasticitet i bronkierne og luftsække at tvinge luften ud af din krop. KOL får dem til at miste deres elasticitet og overexpand, som efterlader lidt luft fanget i dine lunger, når du ånder ud.

Emfysem skader de indre vægge af lungerne ‘luftsække (alveoler), får dem til at til sidst briste. Dette skaber en større luftrum i stedet for mange små og reducerer overfladearealet rådighed for gasudveksling.

Bronkitis er en betændelse i foring af dine bronchiale rør, som bærer luft til og fra lungerne. Folk, der har bronkitis ofte hoste op fortykket slim, som kan blive misfarvet.

Årsager til luftvejsobstruktion omfatter

bronkitis

bronkitis

Risikofaktorer

Komplikationer

I langt de fleste tilfælde er lungeskade, der fører til KOL forårsaget af langvarig cigaretrygning. Men der er sandsynligvis andre faktorer på spil i udviklingen af ​​KOL, såsom en genetisk modtagelighed for sygdommen, fordi kun omkring 20 til 30 procent af rygere kan udvikle KOL.

Andre irritationsmomenter kan forårsage KOL, herunder cigar røg, passiv rygning, rør røg, luftforurening og arbejdsplads udsættelse for støv, røg eller dampe.

I omkring 1 procent af mennesker med KOL, sygdommen skyldes en genetisk sygdom, der forårsager lave niveauer af et protein kaldet alfa-1-antitrypsin. Alpha-1-antitrypsin (AAt) fremstilles i leveren og udskilles i blodstrømmen for at hjælpe med at beskytte lungerne. Alpha-1-antitrypsin-mangel kan påvirke leveren samt lungerne. Skader på lungen kan forekomme hos spædbørn og børn, ikke blot voksne med lange ryger historier.

For voksne med KOL relateret til AAT mangel, behandlingsmuligheder omfatter dem, der anvendes til mennesker med mere-almindelige typer af KOL. Desuden kan nogle mennesker behandles ved at erstatte de manglende AAt proteinet, hvilket kan forhindre yderligere skade på lungerne.

Risikofaktorer for KOL omfatter

KOL kan forårsage mange komplikationer, herunder