symptomer og årsager

Hold øje med disse tegn og symptomer, hvis du mener, du eller en anden kan være at have et slagtilfælde. Bemærk, når dine symptomer begynder, fordi den tid, de har været til stede kan guide dine beslutninger behandling

Søg straks lægehjælp, hvis du bemærker nogen tegn eller symptomer på et slagtilfælde, selv om de synes at svinge eller forsvinde.

Tænk “FAST”, og gøre følgende

Du bør besøge din læge eller din lokale alarmnummer højre væk. Må ikke vente med at se, om symptomerne forsvinder. Hvert minut tæller. Jo længere et slagtilfælde går ubehandlet, jo større er potentialet for hjerneskade og handicap.

Hvis du er med nogen, du har mistanke om er at have et slagtilfælde, se den person omhyggeligt, mens venter på nødhjælp.

Et slagtilfælde opstår, når blodtilførslen til hjernen afbrydes eller reduceres. Dette fratager din hjerne af ilt og næringsstoffer, som kan forårsage dine hjerneceller til at dø.

Et slagtilfælde kan være forårsaget af en blokeret arterie (iskæmisk slagtilfælde) eller udsivning eller sprængning af et blodkar (hæmoragisk slagtilfælde). Nogle mennesker kan opleve kun en midlertidig afbrydelse af blodtilførslen til deres hjerne (forbigående iskæmisk anfald, eller TIA).

Symptomer

Årsager

Omkring 85 procent af slagtilfælde er iskæmiske slagtilfælde. Iskæmisk slagtilfælde opstår, når arterierne til din hjerne bliver indsnævret eller blokeret, hvilket alvorligt nedsat blodgennemstrømning (iskæmi). De mest almindelige iskæmisk slagtilfælde omfatter

Blødende slagtilfælde opstår, når et blodkar i din hjerne lækager eller brud. Brain blødninger kan skyldes mange forhold, der påvirker blodkarrene, herunder ukontrolleret forhøjet blodtryk (hypertension), overbehandling med antikoagulantia og svage punkter i dine blodkarrenes vægge (aneurismer).

Risikofaktorer

En mindre almindelig årsag til blødning er sprængning af en unormal virvar af tyndvæggede blodkar (AVM) er til stede ved fødslen. Typer af hæmoragisk apopleksi omfatter

Komplikationer

Intracerebral blødning. I en intracerebral blødning, et blodkar i hjernen brister og udslip i det omgivende hjernevæv, skader hjerneceller. Hjerneceller ud over lækagen er berøvet blod og også beskadiget.

Højt blodtryk, traumer, vaskulære misdannelser, brug af blodfortyndende medicin og andre betingelser kan forårsage en intracerebral blødning.

Subarachnoid blødning. I en subaraknoidal blødning, en arterie på eller nær overfladen af ​​din hjerne brister og spild ind i rummet mellem overfladen af ​​din hjerne og dit kranie. Denne blødning er ofte signaleres af en pludselig, kraftig hovedpine.

En subarachnoid blødning er almindeligt forårsaget af sprængning af en lille sæk-formet eller bær-formede udposning på en arterie kendt som en aneurisme. Efter blødning, kan blodkarrene i hjernen udvide og indsnævre uregelmæssigt (vasospasme), der forårsager skader hjernecellerne ved at begrænse blodgennemstrømningen.

En forbigående iskæmisk anfald (TIA) – også kendt som en ministroke – er en kort periode med symptomer, der ligner dem, du ville have i et slagtilfælde. Et midlertidigt fald i blodtilførslen til en del af din hjerne forårsager Tias, som ofte vare mindre end fem minutter.

Ligesom et iskæmisk slagtilfælde, en TIA opstår, når en blodprop eller vragrester blokerer blodtilførslen til en del af din hjerne. En TIA ikke efterlader varige symptomer, fordi blokeringen er midlertidig.

Søge akut lægehjælp, selv hvis dine symptomer synes at rydde op. At have en TIA sætter dig i større risiko for at have en fuld-blæst slagtilfælde, der forårsager permanent skade senere. Hvis du har haft en TIA, betyder det, at der er sandsynligvis en delvist blokeret eller indsnævret arterie, der fører til hjernen eller en blodprop kilde i hjertet.

Det er ikke muligt at sige, om du har et slagtilfælde eller en TIA kun baseret på dine symptomer. Op til halvdelen af ​​mennesker, hvis symptomer synes at gå væk faktisk har haft et slagtilfælde forårsager hjerneskade.

Mange faktorer kan øge din risiko for et slagtilfælde. Nogle faktorer kan også øge dine chancer for at få et hjerteanfald. Potentielt kan behandles slagtilfælde risikofaktorer omfatter

Andre faktorer, der er forbundet med en højere risiko for slagtilfælde omfatter

Et slagtilfælde kan undertiden forårsage midlertidige eller permanente handicap, afhængigt af hvor længe hjernen mangler blodgennemstrømningen og hvilken del var påvirket. Komplikationer kan omfatte

Smerte. Folk, der har haft slagtilfælde kan have smerter, følelsesløshed eller andre mærkelige fornemmelser i dele af deres krop er ramt af slagtilfælde. For eksempel, hvis et slagtilfælde får dig til at miste fornemmelse i venstre arm, kan du udvikle en ubehagelig prikkende fornemmelse i den arm.

Folk kan også være følsomme over for temperaturændringer, især ekstrem kulde efter et slagtilfælde. Denne komplikation er kendt som central slagtilfælde smerte eller central smertesyndrom. Denne betingelse normalt udvikler flere uger efter et slagtilfælde, og det kan forbedre sig over tid. Men fordi smerten er forårsaget af et problem i hjernen, snarere end en fysisk skade, der er få behandlinger.

Som med enhver hjerneskade, vil succes til behandling af disse komplikationer variere fra person til person.

besøge din læge