søvn lammelse symptomer, behandling og årsager

Sleep Disorder Trends

Sleep forskere konkluderer, at i de fleste tilfælde, søvn lammelse er simpelthen et tegn på, at din krop ikke bevæger sig jævnt gennem stadier af søvn. Sjældent er søvnlammelse knyttet til dybe underliggende psykiatriske problemer.

Gennem århundreder har symptomer på søvn lammelse blevet beskrevet på mange måder og ofte tilskrives en “ond” tilstedeværelse: usete nat dæmoner i oldtiden, den gamle kælling i Shakespeares Romeo og Julie, og fremmede bortførere. Næsten hver kultur gennem historien har haft historier om skyggeagtige onde skabninger, der forskrække hjælpeløse mennesker om natten. Folk har længe søgt forklaringer på dette mystiske søvn -tid lammelse og de ledsagende følelser af terror.

Sleep lammelse er en følelse af at være bevidst, men ude af stand til at bevæge sig. Det sker, når en person passerer mellem faser af vågenhed og søvn. I løbet af disse overgange, kan du være i stand til at bevæge sig eller tale i et par sekunder op til et par minutter. Nogle mennesker kan også føle tryk eller en følelse af kvælning. Sleep lammelse kan ledsage andre søvnforstyrrelser såsom narkolepsi. Narkolepsi er en overvældende behov for at sove på grund af et problem med hjernens evne til at regulere søvn.

Sleep lammelse sker normalt på en af ​​to gange. Hvis det sker, mens du falder i søvn, kaldes det hypnagogisk eller predormital søvn lammelse. Hvis det sker, som du er ved at vågne op, kaldes det hypnopompic eller postdormital søvn lammelse.

Som du falder i søvn, din krop langsomt slapper. Normalt bliver du mindre bevidst, så du ikke mærke ændringen. Men hvis du forbliver eller bliver opmærksom mens det falder i søvn, kan du bemærke, at du ikke kan bevæge sig eller tale.

Under søvn, din krop veksler mellem REM (rapid eye movement) og NREM (ikke-hurtige øjenbevægelser) søvn. En cyklus af REM og NREM søvn varer omkring 90 minutter. NREM søvn sker først og tager op til 75% af din samlede søvn tid. Under NREM søvn, din krop slapper af og genskaber sig selv. I slutningen af ​​NREM, din søvn skifter til REM. Dine øjne bevæge sig hurtigt og drømme forekomme, men resten af ​​kroppen er stadig meget afslappet. Dine muskler er “slukket” under REM søvn. Hvis du bliver opmærksom før REM cyklus er færdig, kan du bemærke, at du ikke kan bevæge sig eller tale.