somatoform lidelse

Somatoform lidelse indebærer at have en betydelig fokus på fysiske symptomer – såsom smerte eller træthed – til det punkt, at det forårsager større følelsesmæssig nød og problemer fungerer. Du måske eller måske ikke har en anden diagnosticeret medicinsk tilstand forbundet med disse symptomer.

Overdreven tanker, følelser og adfærd som reaktion på fysiske symptomer kan føre til hyppige lægebesøg. Du tror ofte det værste om dine symptomer og fortsætte med at søge efter en forklaring, selv når andre alvorlige lidelser er blevet udelukket. Sundhedsmæssige betænkeligheder kan blive sådan en central fokus i dit liv, som det er svært at fungere, til tider fører til invaliditet.

Hvis du har somatoform lidelse, kan du opleve betydelige følelsesmæssige og fysiske lidelser. Behandlingen kan medvirke til at lette symptomer, hjælpe dig med klare og forbedre din livskvalitet.

Symptomer på somatoform lidelse kan være

Smerte er det mest almindelige symptom, men uanset hvad dine symptomer, du har for store tanker, følelser eller adfærd i forbindelse med disse symptomer, som forårsager betydelige problemer, gøre det vanskeligt at fungere, og nogle gange kan være invaliderende.

Overdreven tanker, følelser og adfærd kan omfatte

For somatoform lidelse, vigtigere end de specifikke fysiske symptomer, du oplever, er den måde, du fortolke og reagere på symptomer, og hvordan de påvirker dit daglige liv.

Hvornår skal se en læge

Omsorg for en elsket

Fordi du er bekymret over fysiske symptomer og medicinsk sygdom, kan du starte med at se din primære behandleren. Fordi symptomer kan være relateret til helbredsproblemer, er det vigtigt at blive evalueret af din læge, hvis du ikke er sikker på, hvad der forårsager dine symptomer.

Hvis din udbyder mener, at du kan have somatoform lidelse, kan han eller hun også henvise dig til en mental sundhed udbyder.

Hvad du kan gøre

Når fysiske symptomer anses for at være somatoform lidelse opstår, kan det være svært at acceptere, at en livstruende sygdom er blevet elimineret som årsag. Symptomerne forårsager meget reel nød for den person og tryghed er ikke altid hjælpsomme. Opmuntre din elskede til at overveje muligheden for en mental sundhed henvisning til at lære måder at håndtere reaktionen på symptomer og eventuelle handicap det forårsager.

Spørgsmål at stille en mental sundhed udbyder

Fysisk handicap kan få personen til at være afhængig og har brug for ekstra fysisk pleje og følelsesmæssig støtte, der kan udtømme pårørende og forårsage stress på familier og relationer. Hvis du føler dig overvældet af din rolle som omsorgsperson, kan du ønsker at tale med en mental sundhed professionel til at løse dine egne behov.

Hvad de kan forvente fra din læge

Den nøjagtige årsag til somatoform lidelse er ikke klart, men enhver af disse faktorer kan spille en rolle

Kriterier for diagnosticering

Risikofaktorer for somatoform lidelse omfatter

Psykoterapi

Somatoform lidelse kan være forbundet med

Ud over en lægelig vurdering, kan din primære behandleren henvise dig til en psykiater eller psykolog til evaluering og behandling.

Før din udnævnelse, lave en liste over

Spørg en betroet familiemedlem eller en ven til at gå med dig til din udnævnelse, hvis det er muligt, at yde støtte og hjælpe dig med at huske oplysninger.

Spørg din udbyder spørgsmål som

Tøv ikke med at stille andre spørgsmål.

En læge eller mental sundhed udbyder kan stille

For at bestemme en diagnose, vil du sandsynligvis have en fysisk eksamen og eventuelle tests lægen anbefaler. Din læge eller andet sundhedspersonale udbyder kan hjælpe afgøre, om du har nogen sundhedsmæssige forhold, der har behov for behandling.

Din læge kan også henvise dig til en mental sundhed udbyder. Han eller hun kan

Medicin

Den DSM (DSM-5), udgivet af American Psychiatric Association, understreger disse punkter i diagnosen af ​​somatoform lidelse

Målet med behandlingen er at forbedre dine symptomer og din evne til at fungere i dagligdagen. Psykoterapi, især kognitiv adfærdsterapi, kan være nyttigt for somatoform lidelse. Sommetider kan tilsættes medicin.

Fordi fysiske symptomer kan være relateret til psykiske lidelser og et højt niveau af sundhed angst, psykoterapi – også kaldet samtaleterapi – kan bidrage til at forbedre de fysiske symptomer.

Kognitiv adfærdsterapi kan hjælpe dig

Familie terapi kan også være nyttigt at undersøge familieforhold og forbedre familiens støtte og funktion.

Antidepressiv medicin kan hjælpe med at reducere symptomer forbundet med depression og smerte, som ofte opstår med somatoform lidelse.

Hvis en medicin ikke virker godt for dig, kan din læge anbefale at skifte til en anden eller kombinere visse lægemidler til at øge effektiviteten. Husk, at det kan tage flere uger efter første start en medicin til at mærke en forbedring i symptomerne.

Tal med din læge om medicin muligheder og de mulige bivirkninger og risici.

Mens somatoform lidelse fordele fra professionel behandling, kan du tage nogle livsstil og egenomsorg trin, herunder disse

Der vides kun lidt om, hvordan man forhindrer somatoform lidelse. Dog kan disse anbefalinger hjælpe.

besøge din læge