rh overfølsomhed under graviditet – emne oversigt

Hvis du er Rh-negativ, behøver dine røde blodlegemer ikke har en markør kaldet Rh faktor på dem. Rh-positive blod har dog denne markør. Hvis dit blod blander sig med Rh-positive blod, vil dit immunsystem reagerer på Rh faktor ved at gøre antistoffer at ødelægge det. Denne immunsystemet kaldes Rh sensibilisering.

Rh sensibilisering kan forekomme under graviditet, hvis du er Rh-negativ og gravid med et udviklingsland baby (foster), der har Rh-positive blod. I de fleste tilfælde vil dit blod ikke blandes med dit barns blod frem til fødslen. Det tager et stykke tid at lave antistoffer, der kan påvirke barnet, så under dit første graviditet, baby sandsynligvis ikke ville blive påvirket.

Men hvis du bliver gravid igen med en Rh-positiv baby, kunne antistofferne allerede i blodet angribe barnets røde blodlegemer. Dette kan få barnet til at have anæmi, gulsot, eller mere alvorlige problemer. Dette kaldes rhesussygdom. Problemerne vil være tilbøjelige til at blive værre med hvert Rh-positive graviditet du har.

Rh sensibilisering er en grund er det vigtigt at se din læge i første trimester af graviditeten. Det forårsager ikke nogen advarsel symptomer, og en blodprøve er den eneste måde at vide, at du har det eller er i risiko for det.

Hvis du er i fare, kan Rh sensibilisering næsten altid forebygges; Hvis du allerede er lysfølsomme, kan behandlingen hjælpe med at beskytte din baby.

Rh sensibilisering under graviditeten kan kun ske, hvis en kvinde har Rh-negativ blod og kun hvis hendes barn har Rh-positive blod.

Hvis du har Rh-negativ blod, vil lægen sandsynligvis behandle dig som om barnets blod er Rh-positiv uanset hvad faderens blodtype er, bare for at være på den sikre side.

Hvis moderen er Rh-negativ og faderen er Rh-positiv, er der en god chance for at barnet vil have Rh-positive blod. Rh sensibilisering kan forekomme; Hvis begge forældre har Rh-negativ blod, vil barnet have Rh-negativ blod. Da moderens blod og barnets blod kamp, ​​vil overfølsomhed ikke forekomme.