retinoblastoma behandling (pdqто): [] – generelle oplysninger om retinoblastoma

Retinoblastom er en sygdom, hvor ondartet (kræft) celler danner i væv af nethinden.

Selvom der kan forekomme retinoblastoma på alle alderstrin, det forekommer normalt hos børn yngre end 5 år, oftest yngre end 2 år. Tumoren kan være i det ene øje eller i begge øjne. Retinoblastom sjældent spreder fra øjet til nærliggende væv eller andre dele af kroppen.

Retinoblastom forekommer i arvelige og nonheritable former.

Et barn menes at have den arvelige form af retinoblastoma, når et af følgende er sandt

Nonheritable retinoblastoma er retinoblastoma det er ikke arvelig formular.

Efter diagnose og behandling i et barn med arvelig retinoblastoma, kan nye tumorer fortsat danne i et par år. Regelmæssig øjenundersøgelser at søge efter nye tumorer er normalt foretages hver 2 til 4 måneder i mindst 28 måneder.

De forældre, brødre og søstre af et barn med retinoblastoma nødt til at have deres øjne kontrolleret for retinoblastoma.

Forældrene til et barn med retinoblastom bør have en øjenundersøgelse af en øjenlæge (en læge med særlig uddannelse i sygdomme i øjet).

Den bror eller søster til et barn med retinoblastom bør også have regelmæssige øjenundersøgelser med en øjenlæge, indtil alderen 3 til 5 år, medmindre det er kendt, at bror eller søster ikke har retinoblastoma gen forandring. Børn, der har et nært familiemedlem med retinoblastoma bør have regelmæssige øjenundersøgelser begynder tidligt i livet at kontrollere for retinoblastoma. Tidlig diagnose af retinoblastoma kan betyde at barnet får brug for mindre intens behandling.